Ändring

Okej, ändring ändring.. Dom där 10 procenten av osäkerthet var alltså rätt. Jag skypade med min värdmamma för en stund sen och hon berättade att dom gjort så att jag kan få mitt visum samma dag på ambassaden, alltså den 15de, och då kunna åka den 21mars till USA. Men... vi ska se om jag kan komma ännu tidigare. Vilket jag inte tror, men man vet ju aldrig.

Så;
21 mars flyttar jag alltså till USA.
Senast.

VISA application - finnished

Ja, herregud. Nu är jag klar med min VISA ansökan. Så det känns härligt. Försöker som sagt få mig en tidigare tid på ambassaden (har nu en tid bokad den 15 mars) för att kanske komma iväg tidigare till USA. Men just nu ser det mörkt ut. Finns inte en tid innan den 22 mars. So so so. Just nu ser det ut som att jag flyttar den 28de mars om det inte skulle bli så att det dyker upp en tid ca en vecka innan min tid, vilket jag inte tror det kommer att göra. Iallafall, min värdmamma skickade länken till mig där jag skulle fylla i ansökan och hon sa att det skulle ta 15 minuter... eh.. nej. Tog kanske 15 timmar haha. Nej, men definitvt inte 15 min.

Ser dock ut som en jag-vet-inte-vad på mitt VISA kort. Pappa tog det för en stund sen. Jag hade varit ute i våran stugan idag och satt ute på veranden i solen. Och blev lite bränd.. JA, i februari. Sinnessjukt. Tror man är uppe i fjällen när man egentligen bara är ca 40 min från lilla Gävle. Så där är jag på kortet, trött, solbränd (inte fint solbränd utan mer RÖD), nyduschad.

Återkommer när jag vet exakta datumet då jag flyttar, men kommer med 90 % sannolikhet bli den 28de mars!

Nu ska jag kika och se om man kan kolla på Oscarsgalan någonstans. Missade det ju igår, trodde det gick sent på natten men gick visst elva på kvällen? Vem vill inte se James Franco in action liksom?

xoxo
Isa


You may say Im a dreamer, but Im not the only one.

Snart är det 1 månad kvar tills mitt resedatum. Eller ja, min värdmamma håller just nu på att försöka kontakta ambassaden för att se om jag kan få en tidigare tid. Dom vill helst att jag ska komma tidigare. Och jag har inget emot det, vill kommer iväg så fort som möjligt. Har skickat iväg alla mina papper oså. Har egentligen bara Visumet, körkortet och packningen kvar.. och justja, köpa presenter till ungarna. Okej, kanske inte så bara. Har dock två presenter klara redan och tror jag vet vad jag ska köpa till min åttaåring.

På tal om henne så sitter jag just och chattar med henne på skypechatten nu. Hehe. Jag chattade med min värdmamma, men hon skulle iväg med mellersta barnet (får tyvärr inte skriva namn, men kommer börja med deras första initialer så småningom) och lämna honom hos en kompis. Så då ville åttaåringen chatta med mig :) Hon har tydligen spring break nu :) Nej, fel av mig.. winterbreak :)

Min syrra är ju i NY nu på aupair skolan och hon verkar ha det hur bra som helst. Skriver att hon nästan inte vill lämna skolan för hon har träffat så många härliga människor. Det får mig att längta ÄNNU mera tills jag åker. :)

xoxo
Isa


Matchningsprocess

Ska berätta lite om min matchningsprocess. Först och främst ska jag berätta hur en matchningsprocess ser ut. När man är med i "systemet" och kan bli matchad så matchar CC ihop en med potetiella värdfamiljer. Värdfamiljer får ca 3 aupairer åt gången som dom matchas med. Då kikar dom igenom ens ansökan och ser om dom vill kontakta en eller inte, vill dom inte det så tar dom bort en. Så enkelt är det. Vi aupairer får då mail "You have a match" där det står att blablalba family från blabla kollar på din ansökan. Då får man vänta och se om familjen hör av sig. Tycker man familjen verkar jättebra så kan man tillochmed höra av sig till CC och be dom kontakta familjen att man vill prata med dom. Det är bra, för då verkar man ju väldigt intresserad. Gillar man inte familjen så hör man antingen av sig till CC och säger att man inte vill matchas med dom, eller så gör man ingenting. En matchning försvinner ändå efter 48 h om värdfamiljen inte hört av sig till varken aupairen eller CC. Jaja, det var det.

Jag kom med i systemet lite efter nyår. I början av januari. Min första match kom endast efter ca 1-2 veckor, det gick väldigt snabbt alltså. Första familjen bodde i Eagan, Minnesota. Nu har jag väldigt svårt att minnas hur den familjen såg ut, men har för mig att dom hade 4 barn, vilket jag blev tveksam till.

Den matchningen försvann iallafall samma dag och precis efter fick jag min andra match. En familj som bodde i Riverside, Illinois. Har inget minne av den matchningen heller. Men ingen av dom hörde av sig så. Dessutom var ingen av matchningarna några som jag blev intresserade av.

Min tredje match var roligt nog Julias värdfamilj från Boothwyn, Pennsylvania. Dom hade redan tackat Ja till Julia där och jag blev förvirrad varför dom matchades med mig. Dom var också lite förvirrade.

Min fjärde match var en familj som bodde i Bethlehem, Pennsylvania. Kommer ihåg att dom hade 1 barn på 1 år. Fick dock ingen bra känsla och var inte intresserad ett dugg. Dom hörde inte av sig ändå så.

Min femte match bodde i Boynton Beach, Florida. Den här familjen blev jag faktiskt intresserad av. Dom hade tre barn har jag för mig och verkade som en riktigt bra familj. Jag kontaktade CC att jag ville prata med dom, men tyvärr så hörde dom inte av sig. Var dock osäker på Florida eftersom jag hört att det inte finns särskilt många aupairer där.

Min sjätte match bodde på Long Island i New York. Den här familjen blev jag ännu mer intresserad av och kontaktade CC att jag ville prata med dom. Dom gillade musik och kändes som en bra match för mig. Dock hörde dom heller inte av sig, vilket var synd.

Här började jag bli lite less på att ingen ville prata med mig. Och just här så fick jag ett samtal från USA. Det var en tjej från CC i USA som sa att en familj kontakt henne om att dom var jätteintresserade av mig. Jag blev superglad och kikade på deras ansökan.

Dom var alltså min sjunde match och bodde i Cortlandt Manor, New York. Dom verkade vara en superfin familj men.. dom ville ha en aupair i början av juni. Kände verkligen inte att jag ville vänta ända tills dess och sa det till den här tjejen. Men jag gick ändå med på att skypa med dom, för jag ville ge dom en chans. Mitt första skypesamtal med en amerikansk familj, var supernervös, men det gick riktigt bra. Dom var riktigt trevliga och söta och jag gillade dom. Skypade med dom dagen efter och då sa dom att dom ville ha mig som aupair. Blev inge förvånad och tyvärr inge glad heller. Blev ingenting. Tänkte och tänkte och tänkte och tackade tillslut nej. Kände inte att det var rätt match för mig. Det kändes inte rätt helt enkelt. Även fast dom var en jättefin familj. Svårt det där.. för jag kunde inte sätta fingret på vad som kändes fel, utöver att jag inte ville åka så sent som Juni såklart.

Min åttonde match var från Brooklyn, New York. Kommer tyvärr inte ihåg något av dom. Dom hörde inte av sig.

Min nionde match var från Scituate, Massachussetts. Hör mailade mamman mig och sa att hon var intresserad av mig. Dom hade dock fyra barn.. och vänta här.. tre trillingar på snart 2 år och en nyfödd. HELL NO kände jag. Aldrig i hela mitt liv. Fyra barn är mycket ändå, men alla bebisar? Jag sa att jag helt enkelt inte kände att jag var rätta matchen för dom då jag inte var bekväm nog att ta hand om så många barn i såpass unga åldrar. Har svårt att förstå hur dom ska kunna få en aupair att vilja välja dom. Dom behöver ju nästan två aupairer.

Min tionde matchning blev min värdfamilj. Herregud, 10 matchningar? Känns dock inte som så många eftersom det gick riktigt fort att få dom. Jag kom med i systemet i början av januari och blev final matchad med min familj den 17de februari. Riktigt fort det.

Min värdfamilj blev jag som sagt inte matchad med från CC. Utan min värdmamma skrev på CC facebook sidan att hon sökte en aupair. Jag skrev först inte och kommeterade hennes inlägg utan lät det gå en dag eller två. Tänkte inte på det tills Julia sa att "men ska du inte skriva till hon den här mamman som skrev på facebook sidan då?" Jo kan jag väl, tänkte jag. Sagt och gjort. Kommenterade att jag ville höra mer om hennes familj och då mailade hon mig på facebook. Vi mailade lite hit och dit och bestämde oss sen för att skypa och ja.. sen blev dom alltså min final match :)

Så ge inte upp om det inte kommer er drömmatch direkt. Och ha inte för höga krav heller på er "drömmatch". Men ta heller ingen match bara för att.. bara för att dom är trevliga och för att du är rädd för att inte få någon bättre. Känns det inte rätt så är det inte rätt. Jag kände direkt att min familj var rätt, för jag blev sååå glad och jag hade ingen tanke på att tacka nej till dom. :) Och ha alla dörrar öppna och ta alla tillfällen ni får!

xoxo
isa

Honda Odyssey

Ja, här är bilen jag kommer susa omkring i under mitt år. Kommer dela min bil med mina värdföräldrar (dom har två+ en golfbil har jag för mig), men kommer ha tillgång till en bil åtminstone 98% av tiden jag vill ha en, sa min värdpappa. Haha. Den här är rätt så jättstor som man kanske ser, hehe. Men är ändå van vid att köra familjebil så sååååån stor skillnad tror jag det ändå inte blir. Deras förra aupair hade bara kört i en liten golf (märket golf alltså) och tyckte deras bil var enorm jämfört med deras. Kommer nog dock åka runt i området med golfbilen mestadels antar jag.

Min värdpappa lärde mig även häromdagen ställa om sidspeglarna på ett annorlunda sätt. Istället för att ställa in dom så att man ser lite av bakdörren så ska man ställa ut den mer, eftersom ändå inget kommer hända där vid området. Istället ska man ställa ut dom mer än vad man är van vid. På det viset så försvinner döda vinkeln och man ser bilen bakom hela tiden och vart den tar vägen. Tror nog det här är extra bra i Atlanta när det handlar om flerfiliga vägar och att man då ser om en bil från låt säga tredje filen från mig genar över alla filer in till den bredvid mig. Då ser jag det. Om ni förstår vad jag menar? Vägarna i USA verkar vara något bredare än vad vi har i Sverige också, så då kommer nog den taktiken med speglarna till nytta. Ska försöka lära mig att ställa om speglarna såsom han lärt mig och se hur det känns att köra så.
Här kan ni kika på sidan som han skickade mig > http://www.cartalk.com/content/features/mirrors/
Klicka på "Get started" för att se hur man gör.

xoxo
isa




Min värdfamilj och mitt område

Nu ska jag presentera min värdfamilj, eller ja, så gott det går. Det finns många aupairer som inte får skriva ut familjemedlemmarnas namn eller visa foton på dom, och min familj är inget undantag. Pågrund av en respektabel och vikig orsak! Men men, kan skriva så mycket jag kan om dom.

Jag ska alltså, den 28 mars, bege mig av mot USA. Första stopp är NY, till aupairskolan på Long Island. Där kommer jag spendera 5 dagar. Den 1 april blir det sedan inrikesflyg till Georgia. En sydstat i USA som gränsar till bl.a. Florida i söder! Jag ska till en liten stad som heter Peachtree city, ca 30 min från Georgias huvudstad Atlanta.

Jag fick kontakt med min värdfamilj på ett litet annorlundare sätt än att bli matchad med dom på min CC sida. Men det berättar jag mer om när jag berättar om mina matchningar. Hursom helst så skypade jag med min värdfamilj två gånger, och mailade däremellan innan dom bestämde sig för att tacka Ja till mig. Min värdmamma sa redan under vårat skypesamtal att dom ville ha mig, som jag blev lite paff över, för jag trodde hon skulle skriva det senare över mail. Hon gjorde det på ett väldigt gulligt sätt. Hon hade när hon mailade med mig ställt mig frågor efter frågor efter frågor. Senarium, såsom att "Hur skulle du göra om en gubbe kom och knackade på och sa...blabla". Hur som helst, många frågor, men dom var roliga att svara på. Då under vårat skypesamtal sa hon att "Wait a minute, you´re just gonna do one last thing. Im gonna see if you can solve this puzzle" Så tog hon fram ett papper och penna och började rita. Hon höll sen upp paperet mot kamera och frågade om jag kunde läsa. Det stod "Will you be our au pair?" Tycker det var ett väldigt gulligt sätt att fråga. Jag sa att jag var rätt säker på att jag ville bli deras aupair, men att jag ville tänka på det över natten. Jag gjorde det och tackade sedan glatt Ja dagen efter. Jag hade aldrig någon tvekan om att jag inte ville bli deras aupair.

Min familj består av tre barn och en mamma och en pappa. Min värdmamma är sjuksköterska och är väldigt ung. Min värdpappa är några år äldre. De har tre barn. En liten tjej på 8 år, en liten kille på ca 4 år och en liten kille på 1 år. Mitt schema ser lite annorlundare ut än andras aupairer. Jag jobbar endast tre dagar i veckan, just för att min värdmamma bara jobbar 3 dagar i veckan. Sen är jag ledig. Men självklart får jag hänga med min värdmamma och barnen om jag vill det, vilket jag säkerligen kommer att göra. Mitt schema kan bli lite flexibelt, men det är sådant jag får ta. Jag jobbar ändå mycket mindre timmar än vad jag ska. Enligt mitt schema jobbar jag ca 20-25 timmar i veckan, medan de flesta jobbar ca 45 timmar i veckan. Mitt schema ändras ungefär varannan vecka eller så så att jag istället jobbar sön, tis-ons istället för mån-ons! Det kan även bli så att min värdmamma eller värdpappa får förhindringar med deras jobb så att dom blir lite sena ibland de dagar jag jobbar.

Min främst uppgift är att köra in mitt 8åriga värdbarn in till Atlanta. Hon är skådespelerska och jag ska då hänga med henne på hennes auditions och jobb. Jag ska även köra in henne till Atlanta ca en gång i veckan när hon ska till hennes Work academy där hon tar skådespel-klasser. Jag ska även såklart ta hand om dom andra två barnen då min värdmamma jobbar. Min åttaåring går i skolan under dagarna såklart.

Att köra i Atlanta är lite krävande och de har väldigt heavy trafic. Mycket trafik och måånga filer. Det kommer bli något av en utmaning, men inget som jag känner att jag vill tacka nej till familjen för. Jag ska bl.a. köra ner till Stockholm och träna köra där och även köra så mycket som möjligt här hemma innan jag åker. Det är väl det enda som jag var tveksam till innan, men som sagt inget jag vill tacka nej för. De har automatbil och GPS, så de kommer garanterat göra det hela lite enklare.

Min värdfamilj är Judar. Dom äter bara kosher-mat, specialslaktad mat för judar. Är ingen expert på kosher-mat, men ska försöka läsa på lite om det. Man får tex. heller inte blanda kött och mejeriprodukter i en måltid. Det kommer bli intressant. Ska bli väldigt spännade att bo hos en judisk familj och lära mig mer om Judendomen. Dom går i synagogan varje lördagmorgon, så dom är troende. Dom firar heller ingen Jul.

Allt som allt så är jag extremt nöjd över min värdfamilj och tycker nog, utan att skryta (maria montazami hehe), att jag fått en väldigt bra familj. Återstår att se om dom är lika trevliga och goa när jag kommer dit, men det tror jag nog :)

Japp, det var väl allt jag hade att berätta om min värdfamilj!

Ska bara berätta lite snabbt om Peachtree;
Pechtree ligger som sagt i Georgia, ca en halvtimme från Atlanta. Georgia är en sydstat så det är i princip aldrig särskilt kallt. I mitt område finns det pool som jag garanterat kommer hänga vid på somrarna. Min värdmamma sa häromdagen att det var 23 grader varmt där just nu. Härligt!! Peachtree är lite annorlunda än andra städer. Det är en golfcart community. När min värdmamma först frågade vad jag visste om det så trodde jag i princip att dom bara spelade mycket golf. Det gör dom nog, för det är ju en golfstad.. men det är inte riktigt det som det menas. I PTC (peachtree city) har i princip alla familjer istället för en andra bil en golfbil. Alltså en sån liten bil man kör omrking med när man spelar golf. Då har dom parkeringar i området för sina golfbilar och man använder dom när man ska åka omkring i området, kanske åka och köpa mjölk på affären eller åka till sin kompis. Haha, så sött tycker jag! Tredje bilden här under är på lilla på The avenue. Det närmaste stället från mig där man kan shoppa och kanske ta en liten fika på.. STARBUCKS! Ohyeah, där kommer jag hänga. Stamkund = jag.


xoxo
Isa



Random talk

Pappa väckte mig imorse med att han berättade att Julia hade skrivit på facebook. Såg att hon hade kommit till skolan, skulle duscha och sen sova. IIIIH, jag blir så förväntasfull så att jag snart spricker.

Igår skypade jag med min värdfamilj i ca en timme. Snackade typ om allt. Är så härligt att snacka med dom, för det känns helt naturligt. Dom vill att jag ska berätta en massa om Sverige när jag kommer (oh herregud, jag vet ju ingenting haha. Måste plugga på om Sverige innan jag åker.. DET är illa) Pappan läste en massa böcker om svenska författare. Eller ja, Stieg Larsson (som min värdmamma trodde hette Steve, hah) och gubben som skrev boken som sen blev film som "Låt den rätte in" eller hur den stavas. Btw, min värdmamma berättade en superrolig sak igår! Vet inte om hon bestämmer att göra det, men det återstår att se. Kommer berätta mer om det så snart jag berättat om familjen.

Och en rolig fakta. Mitt värdbarn är skådespelerska och har bl.a. varit på audition för Twilights tredje film Breaking Dawn. Hon provspelade som Reneesme. HUR coolt är inte det? :)

xoxo
isa


Håll utkik

Hejhej!
Har nu skaffat mig en aupair blogg. Kommer använda den under mitt år i USA. Även fast det är lite mer än en månad till mitt avresa datum så kunde jag inte hålla mig från att börja skriva här! Designen är inte den bästa som ni ser. Har försökt att skaffa en snygg, men det gick inte så bra. Enkelt blir nog bäst. Ska så snart jag har tid och ork skriva ett inlägg om min matchningsprocess, hur den gick till och såg ut, och sedan ett inlägg om min underbara värdfamilj! :)

xoxo
isa

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0